Protest 26 noiembrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ

 
F.S.L.I. PETROL-ENERGIE continuă lupta împotriva abuzurilor îndreptate asupra membrilor săi:
Angajați din Petrol-Energie ies de mâine în stradă și apără drepturile salariaților transferați la contractori neserioși ai OMV Petrom

25 noiembrie 2020, București. FEDERAȚIA SINDICATELOR LIBERE ȘI INDEPENDENTE PETROL ENERGIE (F.S.L.I. PETROL-ENERGIE) anunță că mâine, 26.11.2020, în intervalul orar 10:00-12:00, va avea loc primul protest în stradă pentru susținerea membrilor săi ale căror drepturi sunt încălcate constant și flagrant în ultimul an de către contractorul OMV Petrom, Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP OFFSHORE).

Acțiunea de pichetare va fi organizată cu respectarea numărului maxim de participanți potrivit normelor, reglementărilor legale și recomandărilor generate de contextul creat de pandemia COVID-19, protecția și siguranța participanților fiind prioritare.
Revendicările se referă la respectarea drepturilor angajaților, conform angajamentelor asumate de contractor prin semnarea contractului cu cedentul OMV Petrom și a Protocolului cu Sindicatul Național Petrom pentru onorarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă aplicabil la data transferului.

Printre marile disfuncționalități raportate în mod repetat în ultimele 12 luni, se numără achitarea cu mare întârziere, nejustificată, a unor venituri, neplata orelor suplimentare și a altor sume de bani datorate precum și a primelor de performanță. Extrem de grav este faptul că există și copii care sunt victime ale indiferenței față de lege ale acestui contractor, care nu a plătit pensiile alimentare mai multe luni deși a oprit la sursă sumele, afectând astfel drepturile legale ale acestor copii, dezvoltarea și educația lor. Chiar și acum, angajații spun aceste sume sunt întârziate de două luni.


Suntem încă o dată uimiți de modul original în care contractorul GSP Offshore alege să interpreteze clauzele Contractului Colectiv de Muncă și respectarea obligațiilor legale, declarând public că situația angajaților transferați a fost și este una favorabilă, deși Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, care a întreprins controale și verificări și a dispus aplicarea unor sancțiuni contravenționale. Obiectivitatea noastră este probată de faptul că semnalizarea situațiilor de încălcare a CCM a fost făcută în raport cu modul în care cedentul OMV Petrom s-a raportat la clauzele pe care le-a respectat întocmai până la momentul transferului și nicidecum la vreo „interpretare” a noastră. Suntem convinși că nici de această data, încercarea de subminare a credibilității Sindicatului nostru reprezentativ prin acuze calomnioase, afirmații nefondate despre așa-zise interferențe și declarații de rea-credință făcute la adresa reprezentanților Sindicatului nostru nu va avea succes. Nu ne vom lăsa intimidați și vom continua lupta pentru apărarea drepturilor cu adevărul de partea noastră”, declară Colegiul de Conducere F.S.L.I. Petrol-Energie.


Întregul program de proteste este adaptat reglementărilor legale și recomandărilor generate de contextul creat de pandemia COVID-19, protecția și siguranța participanților fiind prioritare.